dissabte, 9 de juny del 2012

ENTREVISTA AMB LA COLLA MITJANA DELS GEGANTS DE MONTCADA




  1. Expliqueu-nos els orígens de la Colla?
La Colla Mitjana es va constituïr l'any 2000, vam començar com a colla petita, amb gent jove i moltes ganes de fer gresca. De fet, la colla s’impulsa en el moment que els Castellers de Montcada comença a desfer-se. Amb la nova colla gegantera preteníem recuperar, en certa manera, aquell esperit dels castellers; el grup, la importància en el teixit associatiu de Montcada, el fer cultura del país de manera integradora... I en definitiva, passar-nos-ho bé amb una activitat representativa del poble i territori.

  1. Quin és el motiu del nom “Colla Mitjana Geganters de Montcada?
Els primers cercavil·les eren als barris de Montcada. Les associacions de veïns ens convidaven a les seves celebracions i la compensació per la nostra contribució a la festa va acabar donant nom a la colla (ja, que ens pagaven amb cerveses mitjanes...) Tot i així hi ha qui diu que ens anomenem així per l'alçada dels nostres gegants, i és veritat, doncs la coincidència és d'allò més escaient.

  1. Que ens podeu dir daquests vostres Gegants?
Els nostres gegants… El cert és que els gegants no són exclusivament nostres, sinó de tot del poble de Montcada. Amb tot, la Colla Mitjana els hi donem vida.
Els gegants són tres; el rei Sussa, l’ Elisenda de Montcada i el Guillem Ramon de Montcada. Els tres fan referència a personatges històrics del municipi. Així doncs, per exemple, l’ Elisenda de Montcada al 1322 va esdevenir la quarta i última muller del Rei Jaume II el Just, després de la mort de Maria de Xipre el 1319. El casament amb Elisenda convenia aleshores a les relacions del comte-rei amb la branca menor del poderós clan dels Montcada.
En Guillem Ramon de Montcada fou senyor de la baronia d'Aitona (Guillem Ramon (I) de Montcada). Fill petit de Ramon (I) de Montcada, senyor de Tortosa, de qui heretà la senescalia (1188-1228).
Finalment el Rei Sussa  pot ser un ésser fictici, o no. No hem trobat dades sobre ell, que ens facin creure que fou real, però com segons la llegenda va morir durant la reconquesta de terres catalanes a mans dels cristians, i la història l'escriu el vencedor, no deixa de ser un enigmàtic i pintoresc personatge. També hem d’afegir, deixant de banda la seva descripció, que en Sussa  fou el primer gegant que la Colla Mitjanava treure en la trobada de gegants moros dels Països Catalans, feta a Sitges.
Sobre els tres gegants hi ha una altra història no escrita, que els situen al setge del  Castell que es trobava a l’actual barri de Terra Nostra. Segons les males llengües va haver-hi un triangle amorós entre els tres personatges que representen els gegants, contextualitzat en aquesta llegenda històrica del setge.

  1. Com valoreu lestat actual dels gegants? 
Com ja és sabut els Gegants de Montcada, no són gegants produïts per fer sortides, sinó d’exposició. Des dels seus orígens més recents (que fou la seva reproducció a mitjans dels 80 manats per Elisa Riera) fins ara, hi ha hagut alguns canvis. Amb molt bona voluntat, els va remodelar en Gabi, però mai han arribat a ser com la resta de Gegants. Són petits i pesen tant o més com els altres amb una mala estructura per portar-los. Últimament s’han deteriorat força, s’han d'arreglar algunes coses com el vestuari o algunes parts del cos.

  1. Quina és la valoració daquesta entrada dany?
Molt bona. A principi de curs es va convocar una assemblea per renovar càrrecs i distribuir de nou responsabilitats amb el compromís de donar una empenta a la Colla Mitjana en un moment difícil en la continuïtat ja que faltava gent. Aquests cicles de pujada i baixada, però, es donen a totes les associacions. Vàrem tenir moments molt bons, i ara ens trobàvem en un atzucac.
Després de treballar en diversos aspectes s’ha aconseguit un creixement notori, a través de diverses incorporacions i un major interès per part de la població en conjunt. La prova fou aquesta Festa Major, on hi hagué una de les trobades de colles geganteres més grans en els últims temps. Degut el volum de gent, fins i tot ens vàrem arribar a plantejar, a part de treure els tres habituals, treure també els dos gegants del Casino de Terra Nostra (sempre que ens consentissin permís).
D’altra banda, també hem de dir que la Colla està encetant nous projectes amb la col·laboració del consistori i entitats. Com l’establiment temporal dels gegants, a escoles, ateneus, teatres... amb la finalitat d’arrelar-los al municipi. I hem establert contacte amb una nova associació “La Gralla”, sorgida de l’AMPA de l’escola de Masrampinyo, que es volen dedicar també en el món dels Gegants, centrats ens els capgrossos (una notícia molt positiva).

  1. Voldríeu afegir alguna cosa?
Sobre tot una... després de lluitar durant molt temps, ara sembla que l’ajuntament està disposat a acceptar la construcció d’un altre gegant (aquest cop de debò, amb tots els respectes als gegants d’ara que sempre els estimarem i els hi tindrem un especial efecte sense cap dubte)
I res... fer una crida a totes aquelles persones que els hi agradin els gegants, les gralles o els tabals. Tant l’aprenentatge dels instruments com la pertinença a la Colla és gratuït. Les properes sortides són el 16 de juny i per Sant Joan (que els treure’m per la festa major del barri de Can Sant Joan). El correu és gegantsmir@gmail.com .
Per acabar ens acomiadem amb el nostre crit.
COLLA MITJANA !!!!!!!   GEGANTERS DE MONTCADA!!!!  (colla mitjana geganters de montcada...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada