dimecres, 19 de desembre del 2012

Opinió d'Arnau de Can Turó i Vila de Montcada


Hem rebut aquesta tarda aquest escrit en forma de comentari i ens ha estat impossible penjar-lo en condicions de lectura óptima. Per el seu contingut hem cregut adient penjar-lo com a post.
................................................

La vila de Montcada rep controversies perquè en Daniel Moly, regidor electe de CIU s’apodera del conflicte de la llengua i etiqueta a Wert i el seu mordorià model de llengua de terrorisme, fet que fa que ciutadans faci bromera i demani responsabilitats étiques pel greuge comparatiu entre les víctimes del terrorisme ( que suposo que per a ciutadans què només parlen castellà...) i demana públicament la rectificació del regidor, que amb tocs oportunistes ha defensat el català al nostre poble hereu de l’anarquisme i ciutat filla dels murcians i andalusos que fan  vida a Montcada

Curiós tot plegat que la gent de ciutadans defensi l'honor dels afectats del terrorisme quan ells engendren llavors d'odi entre els ciutadans de Montcada que pensen més en com menjar cada mes que les dispustes sobiranistes dels polítics de torn... La confrontació que proposa ciutadans ( cosins germans del jacobisme centralista dels UPyD) és el pa del seu programa que no va més enllà de semblar una palanca en pro de l'odi i la catalanofobia.

Acusar l'autor de l'article, en Gonzalo García Militant de la CUP - Montcada i Reixac és acusat de no tenir estudis, de ésser un maltractat. Caram, ara resulta que en una societat lliure posar de manifest que els prejudicis lingüístics, una cosa ben estudiada per gent com Jesús Tusón que trobo que d'estudis en té uns quants acabats, és delicte, difamació i calumnia.

Ai senyors que darrera de la llengua s'amaga la voluntat de fer empassar una cosmovisió, de no deixar veure el món a certes persones com trien voler-lo veure. Saben els que parlen que certa tribu que viu al gel té un gruix de mots per dir blanc, doncs en el seu món de gel és bàsic diferenciar-ho... blanc senyors d'aquest que només nosaltres tenim un.

Així que demanar la derogació del català la seva supressió no és un error perquè la llengua dels que defensen un país, és el genocidi d'una cosmovisió, l'eliminació d'una llengua és una amputació de la varietat humana, del que som i podem ser.

Denominar les mesures del individu ( que ocupa la plaça de ministre) Wert com a terrorisme, que segons la RAE és la dominació a través del terror, em sembla una forma digne d'anomenar l'amputació a la que vol sotmetre a la nostra espècie( la humana)  el govern del PP.

Minvar la nostra varietat lingüística ens empobreix, afecta i deshumanitza... votant de les cup, del pp, de ciutadans o ves a saber fins i tot de CIU i PSC  quin d'ells vol perdre i anular la capacitat d'entendre el món de formes i gustos diferents? ( resona pluralitat en el fons de la sala?)
Caminem dies foscos, bevem bilis a diari i molta gent pateix... la solució no és tancar sota un ideari i una llengua la solució final.


Qui de nosaltres no voldria comprendre les profundes pulsions i motivacions de totes les cultures, i percebre l'harmonia que se'n deriva. Parlem diferent perquè som humans, explorar les diferències ens fa més rics que remarcar les igualtats.  El pensament unitari, recte i sense esquerdes ja ha fet mal en el passat i pot fer-ho en el futur (ostres, espera que encara en fa, el que passa és que en terres llunyanes on pocs Montcadencs hi veuen els efectes)

Fer servir les llengües com a moneda de canvi en el joc de la política podrida de principis del segle XXI és poc o menys que fastigós.  Aprendre català, castellà anglès, xinès, kopta, llatí, grec clàssic, àrab, gaelic, finés, rus, (totes aquí http://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_lleng%C3%BCes_del_m%C3%B3n)
 les llengües dels millors autors de cada país per llegir el que escrivien escriuen i escriuran tal com raja  de la seva ploma i del seu procés lingüístic seria el millor regal de nadal.

A l'altra banda, a l’odi i el prejudici, el carbó de deixar que algú ens hagi de traduir i emprovir l'accés a la cultura.  Si alguns diuen que la llengua amaga el geni i l'ànima de les  nacions no m'estranya que el poder sempre vulgui trencar l'ànima del qui vol sotmetre, en altres paraules terrorisme lingüistic.

Arnau de Can Turò i Vila de Reixac

4 comentaris:

  1. Sor. Arnau, una lección magistral, nos hace mucha falta muchas personas como Vd. en nuestra estimada y maltratada Catalunya.
    Esto lo dice un Andaluz-catalan.
    Mil gracias.
    Manolo.

    ResponElimina
  2. Aquest si que ha acabat els estudis, però també és un tarat mental!

    ResponElimina
  3. S'agrairia que la gent parli sense insultar i més si no signa els seus escrits.
    Maria Rosa Hernández

    ResponElimina
  4. Para "ilusionar" al "Niñato" que habla de "tarados"

    http://www.youtube.com/watch?v=o--qLVBFo4A
    Jordi.

    ResponElimina