dilluns, 16 d’abril del 2012

Entrevistem als autors del llibre Alcaldes, batlles i afers d'un poble.


Com va sorgir l’idea d’escriure aquest llibre?
Ricard Ramos. Investigant, vam trobar un document, amb un centenar de noms, un cognom de cada batlle i al costat un any. A partir d’aquest document vam continuar investigant la resta d’alcaldes de Montcada, a partir del mitjans del s. XIX.

Quin és l’objectiu d’aquest llibre?
Josep Bacardit. Donar a conèixer la rica història del nostre passat. Montcada té més importància a l’història de Catalunya, del que molts es poden arribar a imaginar, sigui per les decisions de la seva gent o per la seva posició geogràfica sempre hem estat presents.
Teníem la sana aspiració, poder agosarada, de que tant de bo es converteixi en una eina útil. Per tots els estudiants que venen dia si, dia també ,a la Fundació Cultural a buscar informació sobre el Castell de Montcada, sobre les aigües de Montcada, aquest llibre els hi pot resultar una eina útil.

Perquè parleu dels alcaldes?
R.R. Mitjançant els alcaldes podíem fer un buidatge de molt material històric que ja teníem, i així seguir cronològicament l’història de Montcada.
J.B. L’història és pot explicar de moltes maneres, el fil conductor dels alcaldes, ens permetia saltar d’un fet a un altre, sempre posant el nom de l’alcalde i fets personals d’ells, si els descobríem. Degut a que molts alcaldes tenen cognoms molts coneguts aquí a Montcada: els Rivera, els Cuyàs, l’Albinyana, li dona un valor afegit a Montcada i al llibre. És una crònica històrica dels últims 600 anys.

Teniu contacte amb les famílies dels antics alcaldes de Montcada?
J.B. La millor manera de documentar-te es trobar les famílies dels descendents. Hem parlat amb moltes famílies: de Montcada, de fora de Montcada i fins i tot de l’estranger, sobretot amb una família que va marxar a l’exili mexicà després de la Guerra Civil. Vam contactar també amb les famílies dels anarquistes del període de la Guerra Civil que donaria per tot un altre llibre.

Ara que parlàveu dels anarquistes, que destacaríeu, dels anarquistes montcadencs.?
R.R. Destacaria els fets del cementiri. Es va assassinar molta gent sense motius. Voler fer la guerra i la revolució va ser un error.  
J.B. Els anarquistes es van trobar amb el poder perquè estaven molt organitzats, només a Montcada tenien un miler de militants.

Quina és l’història que més us a sorprés.?
R.R. La historia que més ens ha sorprès són les que es refereixen als alcaldes d’Esquerra Republicana de Catalunya, abans i durant la Guerra Civil. Les dificultats que van tenir per exercir un control real de la situació, ja que les armes les tenien els militants de la CNT.
J.B. En qualsevol segle Montcada, era un lloc de pas, de barrera, les tropes arribaven a Montcada. Els montcadencs hem de presumir del nostre passat perquè formem part de l’història de Catalunya.
Una altre historia que ens ha sorprès són els bandolers: Rocaguinarda, Serrallonga campaven per Montcada com i quan volien.

En una paraula definiu els últims 3 o 4 alcaldes.
J.B. Com tot, hi ha de tot. Intentant obviar les picabaralles que has viscut, en els fons tots els alcaldes intenten fer el bé.  No és el mateix l’últim alcalde que va poder fer i desfer perquè hi ha havien molts diners, o l’ex alcalde Campos que va haver de començar a vestir la casa.
R. R. El que va tenir més dificultats va ser Josep Maria Campos, destacaria la valentia de Campos en el cop d’estat del 23F, de César Arrizabalaga destacaria la seva continuïtat en fer coses.

Primer va ser la Mare de Deu del Ciment, ara Alcaldes, batlles i afers d’un poble, escriureu més llibres?
R.R Tenim material suficient per escriure diversos llibres. Però ens agradaria fer un llibre sobre la Guerra Civil a Montcada i Reixac. Volem fer un llibre, però es fa difícil d’escriure, ja que es pot convertir en una eina partidista. S’ha d’escriure amb molta cura aquesta part de l’història.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada