dimarts, 22 de gener del 2013

50 anys de lluita veïnal a Can Sant Joan.


En este barrio no hay niun ladrillo, ni un árbol, ni un palmo de asfalto que no se halla coneguido gracias a la movilización. En el barrio de Can Sant Joan vino gente de las 51 provincias de España. Gracias a la organización de actividades por parte de AG de Can Sant Joan se consiguió cohesionar el barrio.

 Aquestes afirmacions són algunes de les frases que el coordinador del llibre, Pepe Martínez, explicava l'història del barri. El barri tenia moltes mancances, sanitàries,educatives, d'infraestructures i només amb la lluita dels veïns s'han aconseguit aquestes millores.
Durant el franquisme el barri no podia reclamar millores, les protestes al carrer i les reivindicacions comunals prohibides. Les autoritats franquistes de l'època donaven llargues a les protestes veïnals i l'any 74 els joves dels barris van arrencar un procés revolucionari per tal de dignificar el barri, trencant els murs que havia aixecat el franquisme.La lluita diària al carrer, alguns dies pràcticament fora de la legalitat vigent van aconseguir l'urbanització dels carrers, l'obertura del dispensari, l'escola o la biblioteca.
L'any 79, ja en democràcia va haver-hi una aturada reivindicativa pensant que la democràcia solucionaria els problemes del barri. No va ser fins l'any 2001 que l'AG de Can San Joan recupera la lluita al carrer.
Del llibre s'han fet 2000 còpies del llibre, dels quals s'han repartit 1400 entre els socis de l'AV de Can Sant Joan. Aquesta xifra els converteix amb l'entitat amb més socis a Montcada i Reixac.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada