dijous, 11 d’octubre del 2012

A Montcada no es llença el menjar

La coalició ICV-EUiA ens ha fet arribar un comunicat on anuncien que presentaran una moció al ple d'octubre per posar en marxa una campanya perquè els comerços no llencin el menjar que està a punt de caducar. Aquesta mesura, aplicada ja a alguns països europeus, pot servir per pal·liar una mica les greus conseqüències que està provocant la crisi econòmica. En la mateixa línia d'actuació, la coalició està començant a estudiar la possibilitat de crear un banc d'aliments al municipi.
A continuació teniu el comunicat complet i un link on podeu consultar la moció en qüestió.

La coalició ICV-EUiA presenta per a la seva aprovació en el ple d'octubre una moció per instar a l'equip de govern a elaborar la  campanya A Montcada no es llença el menjar, adreçada en primer terme als establiments d’alimentació de la ciutat, supermercats i hipermercats, per tal d’establir un conveni de col·laboració que garanteixi que els productes frescos a punt de caducar (carn, peix, ous, lactis, verdures, fruites) es venguin a preu simbòlic dins del mateix establiment.

Ens trobem davant la contradicció de tenir a la nostra ciutat milers de nens, nenes i  persones adultes que no tenen cobertes les necessitats bàsiques d’alimentació, i per altra banda és de domini públic que un gran nombre de supermercats llencen tones de menjar en bon estat, principalment de les cadenes i superfícies mitjanes i grans d’alimentació, les quals seguint les exigències dels mercats, els hàbits de consum i les normatives de caducitat, diàriament es desprenen dels aliments caducats o a punt de caducar, principalment frescos.
 Aquesta situació, més que mai, atenta contra l’ètica, la solidaritat i els Drets Humans, és imprescindible que el conjunt de la societat i dels partits polítics trobem solucions alternatives a aquesta dinàmica il·lògica de malbaratament ferotge d’aliments.
 Situació, que en part podria ser superada aplicant el sistema que en d’altres països utilitzen, on hi ha supermercats que tenen l’estand o els prestatges per vendre a preus de cost o simbòlic, els productes frescos a punt de caducar (prestatges anomenats, segons la regió, self discount, reduced to clear shield o last day shield, entre d’altres).
ICV-EUiA considera que aquesta solució pot ser beneficiosa per al conjunt de famílies de Montcada i Reixac, les quals no poden fer una despesa en alimentació amb garanties d’equilibri i suficiència degut a la seva renda familiar, per aquest motiu es presenta la moció amb la intenció de consensuar-la amb la resta de forces pol´tiques del municipi.
Així mateix, la dificultat en increment de donar cobertura des dels Serveis Socials i des de les entitats socials que gestionen la distribució d’aliments al municipi (Cáritas), a la problemàtica actual d'empobriment de les persones aturades i sense subsidi, ha portat a la coalició ICV-EUiA a iniciar una ronda de contactes per estudiar la possibilitat d’organitzar el Banc d’Aliments al municipi.
Link per accedir-hi a la moció: http://www.scribd.com/doc/109577876/Mocio-aliments-supermercats#fullscreen

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada