dimecres, 27 de març de 2013

Can Piella, de rehabilitació patrimonial a alternatives del capitalisme

Ja fa gairabé 4 anys de l'ocupació de Can Piella, en un primer moment els treballs es van centrar en la rehabilitació de la masia després de més de 10 anys d'abando; finestres trencades, forats al sostre, parets caigudes, retirada de runa i brossa de l'interior de la masia... Un cop enllestides les obres d'adequació de la masia per fer-la habitable es va iniciar el projecte social. 
Segons el col·lectiu de Can Piella, s'ha acceptat socialment que els joves han d'estudiar una carrera, i acte seguit posar se a treballar per tal d'entrar al mercat de consum, intervanviant capitals per bens de consum. Can Piella vol trencar aquestes sinergies i es posa en marxa el projecte social que acompanya l'espai físic de la masia,i li dona ús a aquesta i al seu entorn agrícola.
El pla de Rocamora, així com gran part del nucli urbà de Montcada i Reixac és una zona amb molta aigua, en tota aquesta zona trobem moltes fonts naturals, facilitant d'aquesta manera el treball de la terra. Utilitzant a premissa zapatitsta de la Terra per qui la treballa, el col·lectiu de Can Piella,
treballa de tal de socialitzar els mitjans de producció, tot garantint l'autoabastiment de la Masia i les famílies que participen en la gestió agrícola. Un dels projectes de més èxit que es desenvolupen als terrenys de la masia són els horts comunitaris. En un primer moment sorgeix un grup de 15 persones que es posen d'acord en com gestionar la terra, i  que acaben creant llaços afectius. Posteriorment i degut a la gran quantitat de gent implicada en els horts comunitaris es crea un segon grup amb una segona parcel·la. 
Més enllà de l'agricultura, a Can Piella també s'hi desenvolupa la ramaderia, la recuperació d'infraestructures hídriques, l'ús d'energia fotovoltaica, o l'aplicació de tècniques no invasives des de el punt de vista mediambiental.
Tot i que Can Piella, pertany al municipi de Montcada i Reixac, és molt més proper geogràficament als nuclis urbans de la Llagosta i Sant Perpétua, veïns d'aquestes poblacions s'acosten diàriament fins a la masia per tal de participar en la gestió dels horts i de l'espai. El balanç d'aquests 4 anys d'okupació de Can Piella els integrants de Can Piella el resumeixen en 4 punts:
- Rehabilitació de Can Piella sense finançament públic.
- Rehabilitació d'un espai natural com es el pla de Rocamora, que està molt deixat.
- Sostent alimentari per famílies del municipi.
- Complicitats amb el teixit associatiu

En l'actual marc de protesta el col·lectiu de Can Piella opta per anar mes enllà de la protesta i crear alternatives a l'actual règim polític, existeixen altres maneres de produir, treballar... Al marge del capitalisme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada